Zakład Historii Starożytnej Zakład Historii Starożytnej UMCS - Antyczna uczta na UMCS Instytut Historii Uniwersytet Marii Curie - Skłodowskiej
pracownicy: profile badań i zainteresowań


Kierownik Zakładu dr hab. Dariusz Słapek
e-mail: slapekdariusz@gmail.com
tel.: +48 (81) 537 26 88

dr Stanisław Ducin
e-mail: stducin@poczta.onet.pl
tel.: +48 (81) 537 26 43

dr Henryk Kowalski
e-mail: hkowalski2@wp.pl
tel.: +48 (81) 537 52 99

dr hab. Ireneusz Łuć
e-mail: iluc@poczta.onet.pl
tel.: +48 (81) 537 26 43

dr Paweł Madejski
e-mail: tresvir@gmail.com
tel.: +48 (81) 537 52 99

dr Elżbieta Woźniak
e-mail: antiope@onet.pl
tel.: +48 (81) 537 26 88

mgr Mateusz Byra (doktorant)
e-mail: mateush4@wp.pl
tel.: +48 (81) 537 26 88

odnośniki


Instytut Historii UMCS
Stowarzyszenie na Rzecz Popularyzacji Kultury Antycznej "Hellas et Roma"
Pro Antica. Legio XIIII GMV
Res Historica
Classica, mediaevalia et cetera (newsletter)
Eridanos: Bibliografia Polskich Badań nad Antykiem i Tradycją Antyczną
Księgarnia i antykwariat naukowy Musaion
galeria


zdjeciezdjecie
zdjeciezdjecie
zdjeciezdjecie
| Antyczna uczta na UMCS




2012-11-09, Aktualizacja: 2012-11-09 19:35

Lublin

NaszeMiasto.pl

Prawdziwą ucztą zakończyła się w piątek Ogólnopolska Konferencja "Antyczna i bizantyńska sztuka kulinarna"  



Koło Amatorów Antyku, działające przy Instytucie Historii UMCS, przygotowało dla zaproszonych gości degustację potraw kuchni antycznej. Dania podawały osoby przebrane w szaty z epoki.

Spróbować można było m.in. grochu z szafranem, zupy z soczewicy czy dań mięsnych takich jak żołądki z cebulą, kurczak w miodzie czy gołębie.

Po tym poczęstunku chyba nikt nie ma już wątpliwości, że starożytni wiedzieli jak dobrze zjeść.


14.11.2012
© Zakład Historii Starożytnej UMCS    |    pl. M. Curie-Skłodowskiej 4a, 20–031 Lublin    |    zarządzanie stroną