UMCS, KUL: Antyczna kuchnia bez tajemnic
W piątek o godzinie 9 w auli C-1031 w Collegium Jana Pawła II rozpocznie się Ogólnopolska Konferencja "Antyczna i bizantyńska sztuka kulinarna".
Organizują
ją Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej i Katolicki Uniwersytet Lubelski. -
Wstęp na konferencję jest otwarty. Każdy może przyjść - zachęca dr Dariusz
Słapek, kierownik Zakładu Historii Starożytnej UMCS - W konferencji będą
uczestniczyć historycy różnych epok, filologowie, będzie też wybitny
specjalista prof. Maciej Kokoszko z Uniwersytetu Łódzkiego.
Uczestnicy konferencji dowiedzą się m.in.
jak wyglądały średniowieczne kuchnie,
jaką dietę stosowali starożytni pustelnicy w Egipcie oraz czym żywili się
ludzie w późnym Cesarstwie Rzymskim. Podczas dyskusji poruszone też zostaną
m.in. takie kwestie jak: "Wina hiszpańskie w przekazie Pliniusza
Starszego", "Pijaństwo w ocenie Jana Chryzostoma", "Ciepłe
czy zimne. Dylemat kuchni antycznej".
- Nasza konferencja ma pokazać kuchnię z innej strony. Będziemy mówić o tym, co
jadano, w jaki sposób to robiono, czy wybierano pokarmy ciepłe czy zimne -
wyjaśnia dr Słapek - Chcemy odpowiedzieć na pytania, które do tej pory nie były
zadawane.
Podczas konferencji będzie też można otrzymać specjalnie wydaną broszurę pt.
"Z antycznej kultury kulinarne receptury. Na postawie źródeł wygotował
Maciej Kokoszko". - Osoby, które je dostaną będą mogły po powrocie do domu
ugotować i posmakować kuchni antycznej -
podkreśla dr Słapek.
Na zakończenie dla uczestników konferencji zaplanowano degustację potraw kuchni
antycznej. Odbędzie się ona o godz. 18 w budynku "Nowej Humanistyki"
UMCS (poziom 0, pokój 18 i 19). Ucztę przygotowało Koło Amatorów Antyku działające przy Instytucie
Historii UMCS. Dania będą serwowane przez osoby w szatach z epoki. Będą to
potrawy na bazie soczewicy, grochu, ciecierzycy, ale też mięs.